
Een blog schrijven: HOE doe je dat?
Zie jij er als een berg tegen op aan de slag te gaan met jouw blog te schrijven? Alles is beter, dan te beginnen, #uitstelgedrag. Gevolg… geen nieuwe blogpost op jouw website en dus een gemiste kans om jouw expertise te laten zien.
Ben jij dit? Dan zul je deze post geweldig vinden, waar ik je stap voor stap meeneem door mijn persoonlijke schrijfproces. Ik help je om op een eenvoudige manier een goede blogpost te schrijven.
Aangezien je doorgeklikt hebt naar deze post, hoef ik je waarschijnlijk niet te overtuigen waarom het publiceren van een blog belangrijk is. Je trekt mensen naar jouw website, je kunt je als expert positioneren, je bouwt een kennisbibliotheek en je bereidt jouw lezers voor op de volgende stap in de klantreis.
Maar er is een groot verschil tussen weten WAAROM het belangrijk is en weten HOE je het moet doen. Nou, daar gaan we… Enjoy!
Kies ÉÉN onderwerp uit jouw planning, open een nieuw Word-document in. Je kunt een pauze nemen wanneer ‘t nodig is en wanneer je klaar bent heb je niet alleen een aantal geweldige tips ontvangen, maar ook een blogbericht dat je kunt posten.
TIP Als je geen onderwerp kunt bedenken, probeer dan ‘t volgende:Waarom [jouw expertisegebied] belangrijk is voor [jouw doelgroep]
Voorbeeld: Waarom content marketing belangrijk is voor eigenaren van een online business, waarom maaltijdplanning belangrijk is voor gezinnen, enz.
STAP 1: HOU EEN BRAINSTORM VAN 10 MINUTEN
Het eerste dat we willen doen, is 10 minuten besteden aan ’t noteren van ideeën, die je in je hoofd hebt zitten over jouw onderwerp.
Dit helpt je om de juiste invalshoek te bepalen voor jouw blogpost. Het laatste wat je wilt doen is iets zeggen dat al tig keer gezegd is. Echt unieke content maken is heel moeilijk, maar jouw persoonlijke visie maakt ’t uniek.
Zodra ik mijn onderwerp heb bepaald, stel ik een timer in en schrijf ik wat snelle ‘wat er maar in me opkomt’-notities over het onderwerp, zodat wanneer het tijd is om te gaan schrijven, ik nooit helemaal opnieuw hoef te beginnen.
Stap 1 van deze blogpost zag er dan ook als volgt uit:
- Begin met het bepalen van een onderwerp
- Zet een timer op 10 minuten (experimenteer met deze timing) en schrijf alles op wat je te binnen schiet over dit onderwerp. Het kunnen voorbeelden zijn, verhalen, punten die je zeker wilt vermelden, zelfs statistieken of citaten waarvan je weet dat je ze eerder hebt gezien, maar die je moet gaan zoeken. Dit gaat alleen om aantekeningen maken.
- Unieke content maken is lastig, persoonlijke visie maakt het uniek.
STAP 2: BEPAAL DE STRUCTUUR VAN JOUW BERICHT
Nadat je stap 1 afgerond hebt, is het tijd om de structuur van jouw bericht te bepalen met als uitgangspunt jouw notities.
Er zijn heel veel manieren om een blogpost te structureren, ik geef je de meest eenvoudige vorm. Het hele punt van deze stap is om een grove indeling te maken, zodat je het met woorden kunt invullen.
Inleiding / 3-5 stappen of bulletpoints / Conclusie en call-2-action
- Begin met je belangrijkste stappen of punten – wat is de werktitel van de stap, waarom is ‘t belangrijk, heb je een verhaal of een voorbeeld vanuit de praktijk, leg je de HOE uit?
- Voeg jouw inleiding toe – hoe denken jouw lezers op dit moment over het onderwerp, waarom is het belangrijk voor hen, wat gaan ze leren of ontdekken?
- Voeg jouw conclusie toe – vat de stappen samen, herinner jouw lezers eraan waarom het belangrijk is en welk verschil het voor hen kan maken, bepaal jouw call-to-action.
TIP: je kunt hier opsommingstekens gebruiken of alles uitschrijven wat in je opkomt.
STAP 3: SCHRIJF JOUW BLOGPOST
Gelukkig heb je op dit punt al een groot gedeelte van het werk gedaan en dat is jouw sleutel tot succes. Hoe meer tijd je besteedt aan stap 1 en 2, hoe sneller en gemakkelijker de rest van het proces verloopt.
Het belangrijkste bij deze stap – het schrijven van jouw blogpost – is dat je bij het schrijven nergens op hoeft te letten. Alles wat je schrijft mag bij wijze van vol taalfouten zitten en stijlfouten hebben. Deze versie mag een slechte eerste versie zijn, die niemand te lezen krijgt. Corrigeren doen we in stap 4.
Dit is HOE je ‘t doet:
- Open een Word-document en kopieer en plak jouw structuur.
- Dan gaan je sectie voor sectie de tekst invullen. Stel voor elke sectie een timer in voor 10 minuten en vul de tekst van jouw sectie in. Herhaal dit totdat je klaar bent.
STAP 4: REDIGEREN VAN JOUW POST
This is where the magic happens. Hoe slecht je concept ook is, dit aanpassingsproces in vier fasen zal jouw tekst zo veranderen, dat je niet kunt wachten om ‘t te publiceren. Het is hetzelfde proces dat ik gebruik voor alles wat ik schrijf, ook voor klanten.
Dit zijn de 4 fasen in het correctieproces:
Fase 1 – Bewerk voor de duidelijkheid
In deze fase ga je je hele bericht doorlezen, secties herschrijven en hier en daar bewerken om er zeker van te zijn dat het logisch is, de spelling en grammatica kloppen en elke sectie logisch voortvloeit naar de volgende.
Fase 2 – Bewerken voor persoonlijke touch
Lees vervolgens elke sectie door en leg er jouw persoonlijkheid in. Hou ook rekening met de tone of voice en woorden die jouw ideale klanten gebruiken.
Fase 3 – Bewerken voor internet
Een essay schrijven en schrijven voor online media zijn twee compleet verschillende dingen. Dus in deze fase ga je jouw tekst opsplitsen in kortere zinnen en alinea’s en opsommingstekens en subtitels toevoegen. Alles wat ‘t voor jouw lezers makkelijker maakt om de tekst te scannen en te lezen.
Leg het ten slotte minstens een uur opzij, maar ‘t liefst een dag en dan:
Fase 4 – One last time
Lees jouw tekst nog een laatste keer door voor eventuele laatste dingen die je wilt aanpassen.
STAP 5: SCHRIJF JOUW TITEL
Dan komen we bij de laatste stap – de titel. Je kunt de beste blogpost ter wereld hebben die niet wordt gelezen, omdat de titel van jouw blogpost niet de aandacht trekt. Het is dus cruciaal dat we jouw werktitel omzetten in iets waardoor mensen doorklikken om het te lezen. We willen hun nieuwsgierigheid prikkelen: what’s in it for them?
Stap 1 – Schrijf minimaal 5 opties.
Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Probeer eens ‘t volgende:
Nut + periode + bezwaar
In 2 weken leren programmeren zonder technische kennis
Gezond afvallen in 2 maanden zonder jezelf uit te hongeren
Onderwerp + voordeel
5 Manieren om van jouw hoofdpijn af te komen zonder pillen te slikken
10 tips om van jouw marketing stress af te komen
Stop + pijnpunt
Stop jouw contentmarketing stress en ga aan de slag met een strategisch plan.
Periode + voordeel
In 2 weken naar een gezonde marketing mindset
Met 30 minuten yoga per dag naar meer rust in body & mind
Actie + onderwerp + keuze
Verbouw jouw eigen groente zonder tuin
Style jouw haar zonder warmte
Zodra je 5 mogelijke opties hebt, ben je klaar voor stap 2, namelijk het kiezen van de meest veelbelovende.
Een blog schrijven: mijn stap-voor-stap aanpak
Dus nu ken je mijn stap-voor-stap aanpak hoe ik mijn blogs schrijf. Maar hopelijk heb je inmiddels ook een blogpost klaar die je kunt publiceren.
Voor het geval dat je later een poging gaat wagen, hier de stappen nog een keer op een rijtje:
- STAP 1: HOU EEN BRAINSTORM VAN 10 MINUTEN
- STAP 2: BEPAAL DE STRUCTUUR VAN JOUW BERICHT
- STAP 3: SCHRIJF JOUW BLOGPOST
- STAP 4: REDIGEREN VAN JOUW POST
- STAP 5: SCHRIJF JOUW TITEL
Ja, maar… hoe zit het dan met mijn vindbaarheid op Google?
Natuurlijk is het ontzettend belangrijk om zoekwoorden te gebruiken (jouw onderwerp) en jouw tekst hierop te optimaliseren, maar schrijf nooit alleen voor Google.
Schrijf voor jouw lezers en zorg ervoor dat jouw tekst lekker wegleest, overzichtelijk is en antwoord geeft op een vraag. Je zult zien dat Google dan ‘vanzelf’ volgt.
Lees ook mijn blogpost ‘SEO tips – 12 eenvoudige, maar effectieve tips’.

Vond je dit artikel ‘Een blog schrijven: HOE doe je dat?’ interessant, pin het op Pinterest of deel het op Facebook. Dankjewel!
Ik help zelfstandigen in de dienstverlenende sector – met focus en structuur – meer zichtbaarheid, bereik, leads en klanten te krijgen met no-nonsense content marketing.
Mijn doel: content marketing leuker, makkelijker én effectiever voor jou te maken.
Voordat ik Parmois startte, heb ik meer dan 20 jaar in de Benelux gewerkt voor een aantal gerenommeerde bedrijven actief binnen het toerisme en de hotellerie. Lees hier meer over mij.
Vind je het leuk om Parmois te volgen op Instagram? Klik dan door!