
Bye bye, Linktree
Waarom afscheid nemen van Linktree een goed idee is…
Zoals je weet is Instagram een perfect platform om je bedrijf te laten groeien, traffic te genereren naar je blog én het belangrijkste: om een band op te bouwen met jouw doelgroep. Maar als er één ding lastig is op Instagram, dan is het wel om verschillende links te plaatsen naar jouw eigen content.
Eigenlijk zijn er maar twee plaatsen waar je een link kwijt kunt en dat is bovenin je profiel of bij de swipe up functie. Helaas moet je voor deze laatste optie wel 10.000 volgers hebben. Oops, ik heb ze in ieder geval niet… Als je een e-commerce shop hebt, dan kun je wél Shoppable Instagram posts plaatsen met een link naar je Facebook shopping pagina.
Omdat er dus niet veel mogelijkheden zijn, kun je drie dingen doen:
- Iedere keer de link in je profiel aanpassen
- Gebruik maken van Linktr.ee
- Of…
Optie 1 is een redelijk gedoe en je moet dan wel heel consequent zijn. Een ander nadeel is dat oudere/andere links dan verdwijnen.
Daar komt optie 2 dan ook om de hoek kijken: Linktree. Met deze service creëer je een landing page met diverse links. Je ziet of iemand gebruik maakt van Linktree als je bijvoorbeeld de volgende link ziet: linktr.ee/parmois. Wanneer je op de link klikt dan kom je op een pagina terecht met verschillende gekleurde buttons, die allemaal naar verschillende pagina’s verwijzen op jouw website.
Linktree is erg populair en het stelt je in staat om meerdere links naast elkaar te laten zien. Maar het is niet de beste oplossing, sterker nog… het heeft een nadelig effect op jouw SEO.
Maar er zijn ook voordelen, want anders zou dit bedrijf natuurlijk niet zoveel gebruikers hebben:
- Linktree is een prima optie wanneer je geen eigen website hebt
- Je hoeft geen wizzkid te zijn om Linktree te gebruiken
- Er zijn een paar opties om de look & feel van jouw Linktree pagina aan te passen. Wil je meer zaken helemaal naar jouw zin hebben, dan kun je een betaald account nemen
En dan eindelijk optie 3: maak jouw eigen ‘Linktree’ pagina
Liever maak je jouw eigen ‘Linktree’ pagina op jouw eigen site! Bekijk hieronder het screenshot van het Parmois profiel op Instagram.

Klik je op de link, dan beland je op de volgende pagina op mijn website:

Ik heb 100% controle over mijn landing page: buttons, lettertypes, kleuren – name it – alles bepaal ik zelf.
Maar waarom zou je al deze moeite doen?
Je bespaart geld
Zoals ik al eerder schreef, wil je gebruik maken van extra features van Linktree, dan moet je een betaald account nemen. Je betaalt dan 6 euro per maand om gebruik te kunnen maken van de volgende features:
- Branding
- Google analytics tracking
- Facebook pixel tracking
- Email nieuwsbrief integratie
- Verwijderen van het Linktree logo
Maar als jij je eigen website hebt, dan heb je deze mogelijkheden allemaal al tot je beschikking. Dus waarom voor iets betalen, terwijl het allemaal al mogelijk is voor je?
Search Engine Optimisation (SEO)
Als je jouw bezoekers naar een Linktree pagina stuurt, dan stuur je ze naar een zogenaamde ‘third party website’. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld 500 bezoekers hebt, dat deze niet op jouw website komen, maar bij Linktree. Dát wil je natuurlijk niet! Liever heb je deze bezoekers direct op jouw eigen site.
Door je eigen landing page te maken, stimuleer je je SEO omdat je interne links aanmaakt, die verwijzen naar je eigen content. Interne links helpen Google jouw website beter te begrijpen: de hiërarchie, de structuur, de belangrijke pagina’s enzovoorts.
Analytics
Met je eigen Linktree pagina heb je toegang tot alle statistieken via Google Analytics (dat is als je jouw website hebt aangemeld natuurlijk). Bij Linktree heb je met je gratis account toegang tot de basis data, met een betaald account kun je meer zien. Maar met GA zie je alles!
OK, ik ben overtuigd. En nu?
Als je er klaar voor bent, dan kun je aan de slag. Ik heb mijn pagina ‘Linkinbio’ genoemd, maar je kunt uiteraard jouw eigen naam bepalen.
De voordelen nog een keer op een rijtje:
- Een pagina met jouw eigen look & feel
- Een directe aansluiting met Google Analytics
- De mogelijkheid om intern te linken
- Het kost niets
- Een makkelijke manier om leads te verzamelen
Wanneer volgers nu op de link klikken, maken ze direct kennis met jouw merk.
Creëer je eigen landing page
Je kunt ervoor kiezen om te gaan coderen, maar een prima alternatief is gebruik te maken van een page builder plug in, zoals Elementor. Het is gebruiksvriendelijk er er zijn plenty tutorials te vinden op YouTube, zoals bijvoorbeeld deze. Je hebt feitelijk alleen een pagina nodig met daarop de links of buttons naar de pagina’s waar jouw bezoekers op kunnen klikken!
Wil je meer weten? Heb je vragen of opmerkingen, laat het me weten! Vind je dit artikel interessant? Deel het gerust met anderen!