
5 SEO Tips voor 2020-2021
Werk aan je score in Google
Kon je tot een aantal jaar geleden nog relatief makkelijk de nummer 1 positie scoren op Google met zoekmachineoptimalisatie. Dat is nu wel anders door de alsmaar groeiende concurrentie. Het algoritme van Google verandert continu, want er is maar een ding wat Google wil en dat is de gebruikers de best mogelijke resultaten geven.
In dit blog vind je een aantal SEO tips voor 2021, die de zichtbaarheid en prestaties van jouw website absoluut zullen verbeteren. Hier gaan we…
5 SEO Tips 2021 voor jouw website:
- Ga voor veiligheid, met andere woorden https:/
- Zeer kwalitatieve en relevante content
- On-Page SEO
- Snelheid & mobile first
- Off-page SEO
1. Veilige websites
Het is niets nieuws, maar we weten dat Google heeft aangegeven dat een HTTPS-verbinding ook een factor is om hoger te ranken in de zoekresultaten. Het draagt er dus aan bij om hoger te ranken in Google.
Daarnaast kun je je ook wel voorstellen wat het effect is wanneer een bezoeker ziet dat jouw website geen SSL-certificaat heeft en dus niet https:/ is. Resultaat: een grotere kans dat men direct jouw website verlaat. Zeker als het gaat om een webshop waar je online afrekent. Dan wil je dat het veilig is.
Zorg dus voor vertrouwen en veiligheid en bestel en activeer een SSL-certificaat via jouw provider. Het is in no time geregeld.
2. Zeer kwalitatieve en relevante content
Je hebt het vast weleens gehoord: content is king in SEO. Wanneer jij een blog van goede kwaliteit schrijft, dan zal Google dit altijd waarderen. Zoals ik al eerder aangaf is Google namelijk altijd op zoek naar zeer kwalitatieve en relevante content, zodat zij hun bezoekers het beste resultaat kunnen voorschotelen.
TIP Vergeet nooit dat je voor jouw lezer schrijft en niet voor Google. Anders riskeer je dat je onmogelijke teksten gaat schrijven. Je hoeft echt niet altijd hetzelfde zoekwoord in je tekst te verwerken. Dankzij machine learning weet Google verschillende synoniemen te begrijpen en te combineren.
Wil je meer weten over content marketing? Lees dan mijn blog ‘Wat is content marketing?’
3. On-page SEO
Zonder on-page SEO kom je nergens. Werk dus altijd aan de volgende zaken:
- TITEL: Neem de tijd om over een goede paginatitel tna te denken. Zorg dat deze duidelijk en aantrekkelijk is om op te klikken. Het zoekwoord van de pagina moet in de titel worden verwerkt.
- META DESCRIPTION: Beschrijf op een aanstekelijke manier de inhoud van de pagina die je wilt optimaliseren in de meta description. Natuurlijk mét een call-2-action die uitnodigt om door te klikken naar de website.
- URL: Gebruik altijd een SEO-vriendelijke URL-structuur. Met andere woorden zorg voor een webadres dat de zoekwoorden bevat. Houd in gedachten dat de URL (uniform resource locator) kort is en zeker niet meer dan 4 tot 5 woorden bevat.
- Headertags: zorg dat je tekst optimaal leesbaar is door structuur aan te brengen. Dit doe je door bijvoorbeeld de zogenaamde H1-, H2- en H3-tags toe te voegen aan titels en subtitels. Google kan dankzij deze tags de tekst veel makkelijker lezen en dus indexeren.
- ALT tekst afbeelding: Afbeeldingen zorgen voor versterking van de boodschap, voor lucht en leesbaarheid. Kortom, ze maken de gebruikerservaring compleet. Wanneer je een afbeelding uploadt in je mediabibliotheek, voeg dan direct een alt-tag toe.
- NAP-optimalisatie: NAP staat voor naam, adres en telefoonnummer. Dit is zeker belangrijk wanneer jij lokaal gevonden wilt worden. Je dient jouw NAP-informatie op te nemen in de kop- of voettekst van elke pagina. Dit zal helpen om te jouw website te kunnen laten ranken in de lokale zoekresultaten.
4. Snelheid & mobile first
Alles draait om snelheid! Mensen haken af wanneer een website heel langzaam laadt. Het is heel simpel: ze gaan terug naar Google en nemen het eerstvolgende zoekresultaat. Jammer, maar je bent ze kwijt. Dit afhaken van bezoekers (bounce rate) heeft een negatief effect op jouw ranking. Check eens hoe het gesteld is met de snelheid van jouw website via: Pingdom of GTmetrics.
Google gaat uit van mobile first en kijkt naar hoe jouw website er op een smartphone uitziet en reageert. Is de info leesbaar, zijn de buttons groot genoeg enzovoorts. Die websites waar je van links naar rechts (en omgekeerd) moet schuiven… dat kan dus écht niet meer. Gebruik de mobielvriendelijke testtool van Google om te controleren of jouw website is geoptimaliseerd voor mobiele gebruik. Zo niet, pas dan zo snel mogelijk jouw website aan!
5. Off-page SEO
Na de EAT-update van Google is de meest gebruikte zoekmachine continu op zoek naar expertise, autoriteit en betrouwbaarheid van websites. Het hebben van een groot aantal links van relevante websites naar jouw website bevestigt voor Google dat jouw website betrouwbaar en een autoriteit is op jouw vakgebied. Begin vandaag dus nog met het verkrijgen van kwalitatieve en relevante links, schrijf (gast) blogs, wees actief op sociale platforms, deel content, enz.
Omdat de zoekmachine factoren continu in beweging zijn, is het belangrijk dat je je website ook hierop blijft bijwerken. SEO is dus een on-going activiteit. Het kan namelijk maar zo zijn dat je website eerst rankte op een term en na een aanpassing van het algoritme opeens uit de top 10 van zoekresultaten is verdwenen. Het is dus erg belangrijk om constant actief en up-to-date te zijn met de SEO-factoren en veranderingen in het Google-algoritme.
Blijf het Parmois marketingblog volgen voor meer informatie over SEO en content marketing. Iedere werkdag post ik op Instagram. Leuk als je me daar volgt!